REGULAMENT.

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE SAH ARAD 2018

EDIŢIA A XI-A, ARAD, 05.08-12.08.2018.

 

REGULAMENT

1. Organizator -  C.S. SAH CLUB VADOS ARAD organizeaza a XI-a ediţie a festivalului internaţional de şah ARAD  in salile de conferinte ale Hotelului Continental din Arad între 5 august şi 12 august. Festivalul este compus din openul general - ARAD OPEN ce va avea loc intre  5 si 12 august, un open pentru jucătorii cu elo sub 1900 in perioada 7-11 august, un open pentru jucătorii cu elo sub 1600 in perioada 7-11 august şi doua turnee pentru copiii sub 10 ani şi respectiv sub 8 ani, ce vor avea loc intre 6 si 10 august.

2. Omologări, Condiţii de participare - Arad Open se va desfăşura în sistem elveţian, 9 runde, fiind omologat FIDE pentru Elo şi titluri internaţionale si FRSah pentru CIV şi categorii interne.

Openul U1900 se va desfăşura în sistem elveţian, 5 runde, fiind omologat FIDE pentru Elo și de către FRSah pentru CIV

Openul U1600 se va desfăşura în sistem elveţian, 9 runde, fiind omologat FIDE pentru Elo și de către FRSah pentru CIV şi categorii interne

Jucătorii români participanţi trebuie să fie legitimaţi la o structură sportivă afiliată la Federaţia Română de Șah (care nu se află în stare de suspendare) şi să aibă toate taxele plătite către FRS. Jucătorii străini trebuie să aibe FIDE ID

Turneele de copii vor fi omologate de Federatia Romana de Sah, fiind valabile pentru obtinerea de categorii sportive si calcul CIV.

Jucătorii nelegitimaţi care doresc să ia parte la unul din turneele festivalului trebuie să se prezinte la sala de joc cu 2 poze tip buletin şi cu o copie după actul de identitate sau după caz, după certificatul de naştere.

La turneul U1900, au drept de participare toti jucătorii cu Elo/CIV sub 1900 și care au avut un elo de sub 1900 și în listele elo de la 1 iunie și 1 iulie 2018. Jucătorii români fără Elo si cu CIV 1001, precum și jucătorii străini fără Elo sau rating intern nu vor putea câștiga premii in clasametul general

La turneul U1600, au drept de participare toti jucătorii cu Elo/CIV sub 1600, și care au avut un elo de sub 1600 și în listele elo de la 1 iunie și 1 iulie 2018. Jucătorii români fără Elo si cu CIV 1001, precum și jucătorii străini fără Elo sau rating intern nu vor putea câștiga premii in clasametul general

La turneul U10, au drept de joc toți copii sub 10 ani (născuți după 01.01.2008) care au CIV maxim 1400 la 01.08.2018

La turneul U8, au drept de joc toți copiii sub 8 ani (născuți după 01.01.2010) care au CIV maxim 1300 la 01.08.2018

3. Ritm de joc

Turneul principal - fiecare jucător va avea la dispoziţie 90 min./40 mutări  + KO 15 min (+ 30sec/mutare începând cu prima mutare)

Turneul U1900 – fiecare jucător va avea la dispoziție 90 min./40 mutări  + 30sec/mutare

Turneul U1600 – fiecare jucător va avea la dispoziție 60 min. + 5 secunde/mutare

U10, U8 - fiecare jucător va avea la dispoziţie 75 de minute pentru întreaga partidă

4. Tragerea la sorţi – Programul Swiss Manager va fi folosit pentru efectuarea împerecherilor în fiecare rundă.

5. Program

Turneul principal se va desfășura pe perioada 5-12 august 2017, 9 runde in 8 zile, cu o rundă dublă

Turneele U1900 și U1600 se va desfășura in perioada 7-11 august, dimineața, astfel încât jucătorii participanți să poată juca în paralel și în turneul principal

Turneele de copii U8 si U10 se vor desfășura in perioada 6-10 august, după un program care să permită copiilor să participe atât la turneul de copii cât și la cel de U1600

Programul detaliat al competiției se găsește pe situl turneului aradopen.ro, la sectiunea program

Runde libere (Bye) - Fiecare participant are dreptul la două runde libere, in oricare din primele 6 runde, situatie in care va primi o jumatate de punct, însă acest lucru trebuie anunţat cel târziu înainte de începerea rundei de dinaintea aceleia în care nu va juca.

Prin excepție, la turneul U1900 nu se poate lua decât o singură rundă bye în oricare din primele 3 runde.

Un bye pentru prima rundă se poate cere la înscriere (la rubrica observatii in formularul de inscriere).

6. Taxe de participare –
Taxa de participare la Arad open este de 180 lei, la openul U1900 este 135 lei, la openul U1600 este 150 lei, iar la turneele de copii 60 lei

In sectiunea taxe de participare găsiti toate detaliile referitoare la termene de plată, reduceri la taxă și taxa pentru persoanele însoțitoare care se cazează prin intermediul organizatorilor

7. Clasament, criterii de departajare

In caz de egalitate de puncte, la openul principal, la U1900 și la U1600 se vor aplica următoarele criterii de departajare:

-          performanta recursivă medie

-          Bucholtz Mediu

-          Sonneborn – Berger,

-          performanță Elo

Ordinea acestora va fi trasă la sorți după terminarea ultimei runde.

Pentru U10, U8, se vor aplica in ordine următoarele criterii:

- victoria directa sau mica diagrama

- Bucholtz Mediu

- Sonneborn - Berger

Partide nejucate – pentru calculul criteriilor de departajare, vor fi aplicate regulile FIDE in vigoare

8. Premii

Premiile sunt în valoare netă, sunt garantate, nu sunt cumulabile iar în caz de egalitate se vor împărţi în sistem Hort (pentru clasamentul general) la un număr de jucători corespunzător numărului premiilor anunţate.

Câştigătorii premiilor trebuie să fie prezenţi la festivitatea de premiere, după orarul stabilit în programul competiţiei. Neparticiparea la festivitatea de premiere duce la scăderea valorii premiului cu 15%, insă minim cu 100 lei.

9. Telefoane mobile – Conform noilor legi ale sahului, este interzisa aducerea in sala de joc a telefonelor mobile sau a oricaror dispozitive electronice, sub sanctiunea pierderii partidei. 

10. Timpul de start, începerea partidei – Dacă un jucător ajunge la partidă cu mai mult de o oră întârziere de la startul rundei va pierde partida.

Jucătorii care fără nici o justificare lipsesc la prima rundă sau lipsesc timp de două runde (chiar fără a fi consecutive) în timpul turneului, vor fi eliminaţi din turneu. Jucătorii care nu pot să joace într-o rundă trebuie să aducă acest aspect la cunoştinţa arbitrilor cel târziu în runda precedentă aceleia în care nu pot evolua.

11. Comportamentul jucătorilor

De la toţi jucătorii se aşteaptă ca:

- să participe la turneu în spiritul fair-playului

- să se abţină în a analiza sau în a vorbi cu voce tare în sala de joc în timp ce alte partide sunt în desfăşurare

- să aducă la cunoştinţa arbitrilor din timp dacă nu pot să joace într-una din runde

- să citească toate informaţiile relevante postate de organizatori la sala de joc

- să respecte Legile Șahului în vigoare

E strict interzis de a îndepărta din sala de joc tablele, piesele, ceasurile sau eventuale piese de mobilier (mese, scaune etc).

12. Contestaţii şi Comisia de Apel

Contestaţiile împotriva deciziilor arbitrilor se vor judeca de către o Comisie de Apel formată la începutul turneului din trei jucători cunoscuţi pentru imparţialitatea lor şi pentru buna cunoaştere a legilor şahului.

Contestaţia trebuie să fie însoţită de o garanţie de 150 lei care se va returna petentului dacă cererea sa va fi considerată îndreptăţită. Deciziile Comisiei de Apel sunt definitive şi irevocabile.

13. Foto – Fotografierea cu blitz în sala de joc este permisă doar în primele 10 minute de la începerea rundei. După acest moment fotografierea şi înregistrările video pot avea loc numai cu permisiunea arbitrilor.

14. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a refuza înscrierea în concurs a vreunui jucător.

15. Înscrierea şi participarea la acest turneu implică acceptarea prezentului regulament al turneului.

                                                                                                          Organizator